( z podanych składników wychodzi 9 dużych muffinek )
300 g mąki pełnoziarnistej
40 - 50 g erytrtytolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 całe jajko
200 ml maślanki lub mleka 2,0 %
80 ml roztopionej oleju kokosowego rafinowanego ( jeśli ktoś nie chce czuć zapachu kokosa )
150 g borówek ( ew. mrożonych truskawek )
40 - 50 g erytrtytolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 całe jajko
200 ml maślanki lub mleka 2,0 %
80 ml roztopionej oleju kokosowego rafinowanego ( jeśli ktoś nie chce czuć zapachu kokosa )
150 g borówek ( ew. mrożonych truskawek )
Przygotowujemy 2 miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki tj.:
- mąka,
- proszek do pieczenia,
- soda oczyszczona,
- erytrytol.
Do drugiej miski wlewamy "mokre" składniki" tj.:
- maślanka,
- olej kokosowy,
- roztrzepane wcześniej jajko
Następnie przekładamy "mokre"
składniki do drugiej mąki, dodajemy owoce
i mieszamy szybką do połączenia składników.
Wykładamy ciasto do foremek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190° na około 30 min
i mieszamy szybką do połączenia składników.
Wykładamy ciasto do foremek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190° na około 30 min
( do suchego patyczka ).
1864 kcal
białko: 30 gtłuszcze: 94 g
węglowodany: 239 g
1 muffinka:
207 kcal
białko: 3,3 g
tłuszcze: 10,4 g
węglowodany: 26,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz