http://fitlifebydorota.blogspot.com/2016/10/ddddddddddddddddd.html fitlifebydorota: Które warzywo jeść przed, a które po treningu ? Bataty vs ziemniaki

czwartek, 24 listopada 2016

Które warzywo jeść przed, a które po treningu ? Bataty vs ziemniaki


W przypadku osób trenujących jaki wybór będzie lepszy?
Wszystko zależy od pory treningowej.....


Ziemniaki - są dobrym źródłem węglowodanów, ale bardziej sprawdzą się jako posiłek potreningowy, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny i mało błonnika, więc są szybko rozkładane do glukozy i zasilają nasze zasoby glikogenu.

Natomiast po bataty sięgajmy przed treningiem ( możemy potraktować je jako
pełnowartościowy posiłek ), ponieważ znacznie wolniej uwalniają cukier niż ziemniaki.


Ziemniaki w 100 g zawierają     77 kcal   ( b: 2g   t: 0g   w: 18 g )
Bataty w 100 g zawierają           86 kcal  ( b:  2g   t: 0g   w:  20 g )



Ziemniaki są lekkostrawne - zawierają dużo witaminy C, trochę A, B1, B2, B3, B6 i PP,
potas ( obniżający ciśnienie krwi ), magnez, błonnik.
W niewielkiej ilości zawierają również : wapń, żelazo, fosfor.

Ziemniaki wbrew panującej opinii - nie tuczą !! Wszystko zależy od sposobu ich przygotowania.
W sezonie lepiej sięgać po młode ziemniaki, ponieważ IG jest na średnim poziomie,
natomiast późniejsze ziemniaki dodatkowo jeszcze pieczone mają już wysoki IG.


Bataty (wilec ziemniaczany ) zawierają o około 50 % więcej składników odżywczych niż ziemniaki. Zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit.
Zawierają polifenole ( mają działanie antyoksydacyjne ), które korzystnie wpływają na walkę
ze szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Regulują poziom glukozy we krwi, dlatego poleca się je osobom, które zmagają się z cukrzycą, chorobami serca i układu krążenia oraz osobom mającym kłopoty ze wzrokiem.
Zawierają wit.: C, A, B ( B1, B2, B6 ), E, K oraz kwas foliowy.

Bataty zawierają białko, które posiada wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne
( cenna informację dla osób trenujących głównie siłowo ).
Przy zakupie zwracajmy uwagę, aby skórka batata nie była popękana.

Przepis na budyń z batatów znajdziesz [ tutaj ]



            

Brak komentarzy: